Tips inför journalisten

Några som har varit med och debatterat på vårt forum har blivit kontaktade av en journalist på Nyheter 24 som försöker hitta lite interna konflikter att skriva om. Det är spännande och första gången flera av oss pratar med en journalist i denna typ av sammanhang.

Jag har själv aldrig haft med journalister att göra på detta sätt men har försökt läsa in mig lite på det, och här kommer lite tips, jag plockar de direkt från Westanders pr-handbok 2009.

Först – en journalist gör ett jobb, hans uppgift är att hitta något intressant för läsarna. Känslor och konflikter är något som människor kan förstå och leva sig in i, eller förfäras av. Det blir ofta bra läsning. Vi som varit med i piratpartiet några år har ju märkt hur svårt det är att få journalister att skriva om våra saker när det inte just är någon konflikt i botten. Allmänheten är inte så intresserade av ett årsmöte i Ung Pirat, och det vet journalisten. Att PirateBay blir stämda är en intressant konflikt, därför hamnar den i tidningen. Att vi funderar på kommunval är en annan sådan sak som är lite intressant och det fick kommunledarna i Blekinge svara på när en radioreporter ringde runt.

Ibland plockar journalister russinen ur kakan för att få fram en konflikt, alltså gick TT ut och skrev att Rick är en ultrakapitalist, och jo det är sant att han sagt det, men i meningen under så uttalar han sig om att vi nog även av vissa betraktas som fildelningskommunister – hans poäng att höger-vänsterskalan inte går att applicera på våra frågor försvann i TT’s klipp. (Forumtråden om hur detta framstod i pressen)

För att få lite perspektiv på TT’s meddelanden – Under Almedalsveckan berättade Staffan Dopping om sin tid som kommunikationsansvarig för försvaret och hur TT gjort en liknande grej om hur hotat försvaret kände sig av Ryssland, vilket inte heller var korrekt i ett större sammanhang, för att inte säga direkt felaktigt. Bra rubriker blev det iallafall 😉 De flesta journalister försöker iallafall göra ett bra jobb, och belysa frågorna så korrekt de kan. De jobbar ofta efter en deadline och hinner inte alltid sätta sig in i frågorna på djupet innan de måste kasta sig vidare till nästa sak de bör rapportera om.  Därför blir det ibland fel och tolkningsmissar som sen kan hamna i tidningarna.

Till PR-handboken

20 tips för journalistsamtal – sidan 8-9

Läs de sidorna själv, här lyfter jag fram punkt 12 och 14 som vi diskuterade lite igår över skype.

12. Undvik att säga “inga kommentarer”.

Frasen “inga kommentarer” väcker misstro och lust att forska vidare. Förklara istället varför du inte kan svara, eller be att få återkomma.

Just nu är det diskussionerna på vårt forum som är intressanta, de är oftast öppna för alla att läsa även utanför partiet och handlar ibland om olika synsätt på saker inom partiet. Det är vårt sätt att jobba framåt med partiets organisation och politiska frågor. Oftast startar en diskussion när någon gör något som inte är kontroversiellt i dennes ögon, men uppfattas annorlunda av någon annan. Har du inte deltagit i forumtrådarna så vet du förmodligen inte vad som diskuterats och hur andra argumenterat, du har förmodligen svårt att svara på denna typ av frågor då. Säg det, eller be att få återkomma under dagen när du hunnit ta reda på mer fakta och frågat berörda.

14. Tala sanning, spekulera inte.

En lögn upptäcks ofta, liksom en felaktig spekulation. Prata bara om det du känner till och är säker på. Var inte rädd att svara “jag vet inte”.

Vi gör ofta misstag och det är tillåtet att göra det inom piratpartiet. Det finns ett ordspråk som lyder “en gång är ingen gång, två gånger är två gånger för mycket”. Personer som gör saker har ofta gjort det som frågas efter, vilket då är sant. De får sen ofta kritik i efterhand, och vi brukar diskutera och vrida på detta på forumet, på IRC, på skypechattar och på våra möten. Speciellt ledningspersonernas göranden och låtanden är ofta diskuterat. Det är en väldigt viktig återkopplingsmekanism inom partiet och visar också på den stora bredden inom partiet vad gäller åsikter och moraliska uppfattningar i alla frågor, långt utanför våra tre huvudfrågor.

Att vi har olika åsikter om andra saker är en sådan sanning som vi inte kan gömma och resulterar i en del konflikter. Att piratpartiet skulle plocka upp någon fjärde fråga och driva den är däremot rätt osannolikt, men ibland görs försök av individer att koppla våra frågor till sina hjärtefrågor (lång forumtråd om diverse andra frågor). De får där mothugg av andra som har andra synsätt, och hur det skulle påverka piratpartiets möjligheter att driva våra centrala frågor, om dessa frågor drevs av just piratpartiet. Detta är konflikter och det är därmed intressant att skriva om det, speciellt som det är kontroversiella ämnen som tas upp.

Om en journalist påstår något som du inte är insatt i och frågar efter din kommentar så är det lätt hänt att börja svamla och säga mindre genomtänkta saker. Internt märker jag att folk ofta har åsikter baserat på något som är taget ur sitt sammanhang när de ofta inte heller har hela bakgrunden. Man hamnar då fel och kan förvärra en konflikt som till en början är trivial och bygger på ett missförstånd. Därför bör man undvika att spekulera i saker, man behöver inte ha en åsikt eller veta allt.

Sidan 24-25. 10 Tips om kriskommunikation.

Ifall himlen skulle falla ner över våra huvuden. Läs det, även om det handlar mer om hur man inom ledningen för partiet bör hantera saker när det verkligen blir skriverier i tidningar och media. Jämför Tsunamikatastrofen där det var snubblande nära att regeringen tvingats avgå.

Slutligen – Ifall du inte själv kan svara på en fråga – hänvisa gärna till http://press.piratpartiet.se/ Där finns kontaktuppgifter till ledningen om journalisten behöver mer information eller kontakt med andra personer inom partiet.

Kommentarer

Martin Bagge skrev

I 12 kan man trycka mer på att det är en bra grejj att få återkomma. Det känns mest som om att det näms i förbifarten men är näst kravet på sanningshalt det viktigaste som finns i kommunikationen med media.
Att få återkomma med sin kommentar vid ett senare tillfälle är betydelsefullt för dig eftersom det inte är du som har vänt dig till journalisten, det är hen som vill att du kommenterar det och då måste du ge ett korrekt svar. Vill personen inte vänta en eller två timmar så anser jag att du ska vara oerhört försiktig att uttala dig alls inför personen. Att stressa fram sin tes är en enkel strategi, misslyckas den får de försöka på annat håll.

Mina €0.02, ta det för vad det är men jag har några års erfarenhet med media i Blekinge, det går bra att googla på mitt namn (det finns dock en namne som sysslar med Bellman-prylar, inte samma) för den som vill göra sig en bild.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>